ma-vr: 8:30 - 17:00

Opleiding Fysiotherapie-Assistent

Opleiding Fysiotherapie-Assistent in het kort

Duur: 1,5 jaar
Soort: een combinatie van leren bij SOMT en werken in de praktijk
Studiepunten: 90 ECTS
Studiebelasting: 20 uur werken, 1 dag onderwijs bij SOMT, 12 uur zelfstudie
Start: september 2025

Voor wie is deze opleiding?

Ben jij praktisch ingesteld, heb je een passie voor bewegen en wil je aan de slag in de zorg? Dan is de opleiding Fysiotherapie-Assistent (FTA) iets voor jou! Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mbo-4 afgestudeerden van Sport en Bewegen (bijvoorbeeld CIOS) met een specialisatie als leefstijl-, gewichts-, beweeg- of sportcoach, of bewegingsagoog.

Herken jij jezelf hierin?

  • Je hebt mbo-4 Sport en Bewegen afgerond en wilt werken met mensen die herstellen van blessures of operaties, zowel in de sportzaal als op het veld. Je begeleidt graag groepen en hebt interesse in revalidatie;
  • Je hebt een achtergrond als lifestyle coach en wilt mensen helpen bij hun gezondheid, bijvoorbeeld door hen te begeleiden bij beweging en preventieve zorg. Je werkt graag samen met fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals.

Geen mbo-4 diploma Sport en Bewegen, maar wél relevante werkervaring?
Heb je op een andere manier ervaring met bewegen, het begeleiden van groepen en het menselijk lichaam, bijvoorbeeld door werk in een sportschool of als groepslesinstructeur? Dan kun je mogelijk ook instromen. Tijdens een persoonlijk intakegesprek kijken we samen of de opleiding bij jou past. Neem contact met ons op via info@somt.nl.

Opleidingsduur en structuur

De opleiding Fysiotherapie-Assistent duurt 1,5 jaar en bestaat uit 90 ECTS, verdeeld over 5 modules en een afstudeertraject. Je volgt een interessant en gevarieerd leerprogramma. Als je klaar bent met onze opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan als fysiotherapie-assistent.

Je bent al in dienst bij een fysiotherapiepraktijk. Op deze manier combineer je theorie en praktijk op een leuke, leerzame en nuttige manier. Deze manier van het volgen van een opleiding heet een Beroeps Begeleide Leerweg (BBL). Je hebt een begeleider op je leerwerkplek die je in de praktijk begeleidt. Je hebt een docent bij SOMT die je helpt met je kennis in het vakgebied. Door deze manier van werken en leren ben je in staat om direct praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd je diploma te halen. 

Je bent dus tijdens deze unieke opleiding, mede ook vanwege je vooropleiding, direct inzetbaar zijn in de praktijk, wat aantrekkelijk is voor werkgevers.

Praktische details

Studiepunten jaar 1: 60 ETCS
Studiepunten jaar 2 (half jaar): 30 ECTS
Voertaal: Nederlands
Start studie: september 2025

Prijslijst 2025-2026
Rooster 2025-2026

Modules

De opleiding Fysiotherapie-Assistent is speciaal ontwikkeld om studenten op te leiden tot waardevolle ondersteuners binnen de fysiotherapiepraktijk. Het programma combineert theoretische modules, zoals anatomie, fysiologie, communicatie, patiëntbegeleiding en bedrijfsvoering, met praktijkgerichte opdrachten en stages.

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de leerwerkplek. Hier krijgen studenten de kans om minimaal 20 uur per week praktijkervaring op te doen, begeleid door een ervaren fysiotherapeut. Tijdens deze werkplek leren studenten administratieve taken, patiëntenzorg en praktijkbeheer te combineren met de kennis die ze in de lessen opdoen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de vaardigheden direct in de praktijk worden toegepast, waardoor studenten optimaal voorbereid zijn op hun rol als fysiotherapie-assistent.

Module 1: introductiemodule
In deze module maak je kennis met het domein van de fysiotherapie, praktijkorganisatie en krijg je inzicht in de werking van het zorgstelsel. Je krijgt les in ziekte en gezondheid, het gebruik van richtlijnen en standaarden, medische termen en training bij mensen met een aandoening.
Module 2: leerlijn klinisch practicus 
In deze leerlijn ligt de nadruk op klinisch redeneren en de basiswetenschappen van fysiotherapie. Je krijgt inzicht in pathofysiologie, inspanningsfysiologie en functionele anatomie en leert dit toepassen bij preventie en interventie.
Module 3: leerlijn preventie en interventie (medisch trainer)
De leerlijn Preventie en interventie focust op revalidatie, waarbij je leert werken met sporters, orthopedische en neurologische revalidatie. Samenwerken binnen een multidisciplinair team staat centraal.
Module 4: leerlijn bedrijfsvoering en praktijkondersteuning
In deze leerlijn leer je hoe je meewerkt om een fysiotherapiepraktijk effectief te beheren. Naast de basisprincipes van management en Strategie & Marketing, worden ook praktische vaardigheden zoals het beheer en onderhoud van (medische) apparatuur behandeld. Je ontwikkelt kennis over het inzetten van social media en retentiebeleid om de praktijk optimaal te laten functioneren.
Module 5: leerlijn samenwerken
Deze leerlijn bereid je voor op het werken in verschillende zorgdomeinen. Je leert hoe je effectief kunt samenwerken tussen de 1e en 2e lijnszorg en je ontwikkelt innovatieve zorgoplossingen.
Module 6: afstuderen
Het afstudeertraject bestaat uit een praktijktoets en een implementatieopdracht waarbij de samenwerking in de zorg centraal staat. Hiermee pas je de opgedane kennis en vaardigheden direct toe in de praktijk.

Weekindeling

Op woensdag kom je naar SOMT in Amersfoort toe. Je gaat dan samen met je medestudenten aan de slag gaat met theoriebijeenkomsten. Ook krijg je coaching bij de beroepstaken en praktijk. De beroepstaken voer je uit op je leerwerkplek. Binnen de zelfstudie-uren vallen ook (online) coaching bijeenkomsten en vanuit de opleiding.

Tijdens de opleiding ziet jouw week er zo uit:

  • Je werkt 20 uur per week op je werkplaats in de praktijk;
  • Je hebt 1 dag per week onderwijs bij SOMT in Amersfoort;
  • Je besteed 12 uur per week aan zelfstudie (zelf in te plannen). 

Wat ga je doen als Fysiotherapie-Assistent?

Als Fysiotherapie-Assistent (FTA) begeleid je mensen die medische zorg nodig hebben, bijvoorbeeld bij het herstel na een blessure of operatie. Je helpt bij (sport)revalidatie, draagt bij aan preventieve zorg en werkt nauw samen met fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals. Je bent een belangrijke schakel in het behandelproces en zorgt ervoor dat cliënten op de juiste manier begeleid worden.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut voer je metingen en tests uit, geef je groepstrainingen en help je cliënten bij oefeningen en beweegprogramma’s. Je werkt niet alleen in de praktijk, maar ook op andere locaties, zoals revalidatiecentra, sportfaciliteiten of bij cliënten thuis. Daarnaast stimuleer je een actieve levensstijl en werk je samen met professionals zoals buurtsportcoaches en leefstijlcoaches om cliënten optimaal te begeleiden.

Naast het ondersteunen van cliënten speel je een actieve rol in de dagelijkse gang van zaken binnen de praktijk. Je helpt mee om zorgprocessen soepel te laten verlopen, houdt apparatuur en behandelruimtes op orde en ondersteunt bij kwaliteitsverbetering. Ook ben je betrokken bij het aanschaffen en evalueren van materialen en zorg je ervoor dat voorraden goed beheerd worden.

Daarnaast kun je als FTA worden ingezet voor het beheren van social media en het retentiebeleid van de praktijk. Zo help je bij het aantrekken van nieuwe cliënten en het behouden van bestaande patiënten door de praktijk zichtbaar en toegankelijk te maken.

Dankzij jouw veelzijdige rol verbeter je de zorg, vergroot je de toegankelijkheid van fysiotherapie en maak je impact op het welzijn van mensen. De meeste FTA’s werken in eerstelijns fysiotherapiepraktijken en gezondheidscentra, maar je kunt ook aan de slag in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen of sport- en leefstijlcentra.

Met deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan in een fysiotherapiepraktijk of revalidatieomgeving. Wil jij je passie voor sport en beweging inzetten om mensen te helpen herstellen en gezond te blijven? Dan is deze opleiding perfect voor jou!

Maatschappelijke relevantie

De fysiotherapeutische zorg in Nederland staat onder druk door vergrijzing, een toename van chronische aandoeningen en een groeiend tekort aan fysiotherapeuten. Tegelijkertijd stijgen de administratieve lasten, terwijl de vergoedingen achterblijven bij de complexiteit van het vak. Dit maakt het steeds lastiger om kwalitatieve en toegankelijke zorg te bieden.

Als Fysiotherapie-Assistent (FTA) speel jij een cruciale rol in het verlichten van deze druk. Je ondersteunt fysiotherapeuten bij oefenprogramma’s, patiëntbegeleiding en praktijkvoering, zodat zij zich kunnen richten op behandelingen. Daarnaast draag je bij aan preventie en zorg je ervoor dat cliënten optimaal worden begeleid in hun herstel.

Jouw inzet maakt fysiotherapiepraktijken efficiënter en kosteneffectiever, waardoor de zorg toegankelijk blijft voor iedereen die het nodig heeft. Bovendien help je mee om het vak toekomstbestendig te maken in een veranderend zorglandschap.

Met deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan en een belangrijke schakel te worden in de zorg van morgen.

Beroepsrollen

Na het afronden van de opleiding Fysiotherapie-Assistent ga je bijvoorbeeld aan de slag in één van deze rollen en beroepen:

Professioneel inhoudelijk assistent
Je gaat als fysiotherapie-assistent ondersteunen bij het gezonder worden van cliënten. Je doet dit door fysiotherapeuten en andere zorgverleners zelfstandig te helpen bij veel verschillende taken. Je doet dit op een professionele en prettige manier voor de cliënt. Je vindt het belangrijk dat je let op vertrouwelijkheid van gegevens. Je vindt het ook erg belangrijk goed te letten op het professioneel omgaan met de privacy van jouw cliënten. Je helpt bij de administratie en bij projecten.
Krachtig communicator
Je communiceert duidelijk en professioneel met collega's, leidinggevenden, cliënten, leveranciers en partners. Je communiceert zowel mondeling als schriftelijk op een heldere manier met iedereen met wie je te maken hebt. Je schrijft rapporten, je geeft presentaties en leidt projecten en activiteiten in de praktijk waar je werkt.
Samenwerker en verbinder
Je bent de enthousiaste middelpunt in de praktijk van de fysiotherapeut. Je werkt samen met je zorgcollega's aan veilige en hoogwaardige zorg aan jullie cliënten. Je collega's en cliënten kunnen op je vertrouwen en hebben respect voor je. Je werkt samen, maar zorgt er ook voor dat iedereen met elkaar kan samenwerken en van elkaar kan leren. Een goede samenwerker en verbinder kan op veel verschillende manieren aan de slag in een fysiotherapiepraktijk. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de administratie, het onderwijs, de belangenbehartiging en bij kennisoverdracht.
Kennisontwikkelaar
Je blijft je ontwikkelen als fysiotherapie-assistent en je zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fysiotherapie. Je deelt je kennis op een actieve en motiverende manier met je collega's. Zo blijft iedereen in de fysiotherapiepraktijk altijd werken met de nieuwste kennis en ervaring.
Organisator
De fysiotherapie-assistent organiseert, coördineert en verbetert de werkprocessen binnen de fysiotherapiepraktijk of organisatie. De fysiotherapie-assistent beheert logistieke, administratieve en organisatorische taken, zoals het plannen van afspraken, het beheren van voorraden en het organiseren van scholingen of andere projecten. Deze rol kan ook taken omvatten zoals het beheren van (medische) apparatuur.

Toelatingseisen

Je kan worden toegelaten aan de opleiding Fysiotherapie-Assistent als:

  • Je beschikt over een mbo-niveau 4 diploma zoals Sport & bewegen of C.I.O.S. Maar ook als je vanuit soortgelijke sectoren opgeleid bent kun je mogelijk deelnemen. Er volgt dan een persoonlijk intakegesprek met een docent waarbij wij een beeld krijgen van jouw eerder verworven competenties, ambities en studiegeschiktheid;
  • Je bent al werkzaam op een relevante leerwerkplek voor minimaal 20 uur per week zodat je de beroepstaken op de leerwerkplek kunt uitvoeren. Je kunt daar individuen en groepen coachen, begeleiden en adviseren, en je kunt de ondersteunende taken uitvoeren voor een fysiotherapeut. Je kunt op je leerwerkplek begeleid worden door een hbo-opgeleide fysiotherapeut;
  • Je kunt meewerken aan diverse organisatorische vraagstukken die binnen de organisatie van de leerwerkplek spelen.

Waarom studeren bij SOMT?

SOMT is een toonaangevend Nederlands opleidingsinstituut voor Bachelor en Masteronderwijs en is een bekend begrip onder fysiotherapeuten. Onze universitaire bacheloropleiding ‘Fysiotherapie en Revalidatiewetenschappen’ scoort als derde beste opleiding in Nederland in de categorie gezondheidswetenschappen met een 9,1! Deze nieuwe opleiding Fysiotherapie-Assistent is een unieke opleiding en biedt de kans om binnen 1,5 jaar een waardevol diploma te halen.

Behaal je je diploma bij SOMT? Dan heb je je gehele loopbaan recht op 10% korting op alle Life Long Learning nascholingen binnen SOMT! 

Je moet al werkzaam zijn op een relevante leerwerkplek voor minimaal 20 uur per week. Daar kun je praktijkervaring opdoen door individuen en groepen te begeleiden, en ondersteunende taken voor fysiotherapeuten uit te voeren. Je krijgt begeleiding van een hbo-opgeleide fysiotherapeut op de werkplek.

Praktijken moeten een ervaren fysiotherapeut als begeleider beschikbaar stellen. De student werkt minimaal 20 uur per week en voert gevarieerde taken uit zoals administratie en patiëntbegeleiding.

Op dit moment is het niet mogelijk om de door een FTA geleverde diensten te declareren bij de zorgverzekeraar. Werkzaamheden van een FTA mogen niet worden geregistreerd als fysiotherapie en komen daardoor niet in aanmerking voor vergoeding.

Er zijn echter diverse mogelijkheden om de inzet van een FTA kostenefficiënt en waardevol te maken voor praktijken:

  • Cliëntenbijdrage: Cliënten kunnen een eigen bijdrage betalen voor aanvullende diensten die door FTA’s worden aangeboden, zoals groepstrainingen, medische fitness, testprogramma’s, preventieve voorlichting of leefstijlprogramma’s. Deze bijdragen kunnen bijdragen aan het dekken van de kosten van de FTA.
  • Efficiëntere bedrijfsvoering: FTA’s kunnen taken op zich nemen die andere werknemers ontlasten, waardoor deze gerichter en productiever kunnen worden ingezet.
  • Abonnementsmodellen: Sommige praktijken maken gebruik van een abonnementsmodel waarbij aanvullende diensten, inclusief die van een FTA, zijn opgenomen in een maandelijkse vergoeding. Dit kan bijdragen aan een stabielere financiering.
  • Extra waarde door scholing: In het scholingsprogramma van de FTA zijn leerlijnen opgenomen over strategie, marketing, social media-beheer en retentiebeleid. Hiermee kunnen FTA’s een actieve rol spelen in het versterken van de praktijkvoering, bijvoorbeeld door het aantrekken en behouden van cliënten via slimme marketingstrategieën.

De inzet van FTA’s biedt praktijken dus kansen om efficiënter te werken en aanvullende inkomsten te genereren, ondanks dat hun diensten momenteel niet gedeclareerd kunnen worden.

De opleiding duurt 1,5 jaar en bestaat uit 90 ECTS. Dit is een combinatie van werken en leren, waarbij je deels stage loopt en deels les krijgt bij SOMT.

Je hebt een mbo-niveau 4 diploma nodig, zoals Sport & Bewegen of C.I.O.S. Als je een vergelijkbare opleiding hebt afgerond, of relevante werkervaring hebt, kan je mogelijk ook deelnemen. Dit wordt beoordeeld in een intakegesprek.

SOMT is een toonaangevend opleidingsinstituut met een uitstekende reputatie in de gezondheidszorg en fysiotherapie. Onze opleiding biedt een unieke combinatie van werken en leren, en stelt je in staat om binnen 1,5 jaar een waardevol diploma te behalen. Bovendien ben je na de opleiding direct inzetbaar in de praktijk.

Ja, de opleiding is zo opgezet dat je deze kunt combineren met je werk, aangezien je 20 uur per week werkzaam bent in de praktijk en de overige tijd zelf kunt indelen voor onderwijs en zelfstudie. 

Absoluut. De opleiding stelt je in staat om nieuwe taken op je te nemen binnen de praktijk, zoals revalidatieondersteuning en groepsbegeleiding, en draagt bij aan een completere ondersteuning van het team.

Fysiotherapie-assistenten ondersteunen bij behandelingen, rapportages, groepssessies en praktijkmanagement. Ze dragen bij aan patiëntenzorg en promoten de praktijk via social media en marketingstrategieën.

Ja, het is mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Dit hangt af van de vakken die je hebt gevolgd en de leeruitkomsten daarvan. Bij inschrijving beoordelen we of je in aanmerking komt voor vrijstellingen.

Tip: Bewaar je diploma, toetsresultaten en documenten met informatie over de leeruitkomsten goed, zodat we deze kunnen gebruiken bij de beoordeling. 

Tijdens de opleiding ben je al in dienst bij je werkgever en ontvang je een salaris. Hierdoor geldt er geen stagevergoeding.

Voor deze opleiding kun je geen studiefinanciering aanvragen, omdat afgestudeerden geen officieel MBO-diploma ontvangen en de opleiding momenteel geen erkende Associate Degree (AD) is. Dit heeft te maken met de specifieke vraag vanuit het werkveld om een passende, efficiënte en praktijkgerichte opleiding.

De prijslijst voor 2025-2026 is beschikbaar op onze website. Daar kun je meer informatie vinden over de kosten van de opleiding.

Ja, wij organiseren regelmatig open dagen. Mocht je op korte termijn informatie willen ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@somt.nl 

Zit je nog met vragen?

Weet je nog niet zeker of deze opleiding bij je past? Kom dan naar één van onze open dagen! Wil je graag op korte termijn meer informatie, of in gesprek met één van onze opleidingshoofden of studiebegeleiders, neem dan contact op via info@somt.nl

Kan je niet bij de informatieavond aanwezig zijn? Stel dan hier je vraag:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam