No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

Shopping cart

Master bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op mensen met gezondheidsproblemen in de bekkenregio; op mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden. De bekkenregio bestaat uit het bekken met de bekkenbodemmusculatuur en de bekkenorganen, de lumbale wervelkolom en de heupen. In de bekkenregio ziet men bij uitstek de interactie tussen het musculoskeletale systeem en inwendige orgaansystemen. Zo vindt in deze regio bijvoorbeeld de krachtoverdracht plaats van de onderste extremiteit naar de romp en omgekeerd.

Onze masteropleiding Bekkenfysiotherapie is de eerste opleiding geaccrediteerd door de NVFB (Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie)

Functiestoornissen in het bekken kunnen zich vervolgens uiten in het musculoskeletale systeem in de vorm van verlies van stabiliteit en motorische controle, maar zij hebben, mede door het ontstaan van compensatiestrategieën, ook invloed op het functioneren van de bekkenorganen. De bekkenbodemmusculatuur wordt daarbij gezien als dé schakel tussen het musculoskeletale systeem en de inwendige orgaansystemen en regelt de controle op mictie en defecatie, mechanische ondersteuning aan de bekkenorganen en speelt tevens een rol bij seksualiteit, bij de regulatie van de buikdruk en de stabiliteit en motorische controle in het bekken en de lage rug.

Door de verwevenheid van het musculoskeletale en de inwendige orgaansystemen kunnen disfuncties in de bekkenregio zich op zeer uiteenlopende manieren uiten. Bekkenfysiotherapeuten zien derhalve een breed en complex scala aan klachten variërend van pijn en verlies van stabiliteit in het bekken en de lage rug tot klachten als urine- of ontlastingsverlies, verzakking of seksuele problemen. Dit betekent dat bekkenfysiotherapeuten, naast orthopeden, neurologen en revalidatieartsen, samenwerken met gynaecologen, urologen, seksuologen en maag-darm-leverartsen.

Opleiding in het kort

  •  Naam: Professional Master Bekkenfysiotherapie
  • Doelgroep: Fysiotherapeuten, oefentherapeuten
  • Duur: 3 jaar*
  • Variant: Deeltijd
  • Graad: Master of Science (MSc)
  • Locatie: Amersfoort

* Meer informatie over het versnelde traject volgt z.s.m.

Specialisatie: kinderbekkenfysiotherapie

Zoek jij een nieuwe uitdaging in de fysiotherapie? Durf jij een nieuw specialisme aan? Na de opleiding bekkenfysiotherapie is het mogelijk te specialiseren in de kinderbekkenfysiotherapie.

“Toen ik begon aan de masteropleiding Bekkenfysiotherapie wist ik niet dat het vak enerzijds zo dicht tegen de reguliere fysiotherapie ligt en anderzijds een geheel nieuw domein aanboort. Het vak is erg breed, en zeker niet alleen een vrouwenvak. Nooit geweten dat er ook zoveel mannen klachten in de bekkenregio hebben.”

Elles, derdejaars student Master Bekkenfysiotherapie

Nascholing bekkenfysiotherapie

SOMT University of Physiotherapy verzorgt nascholing binnen het musculoskeletale domein voor gespecialiseerde fysiotherapeuten, bachelor fysiotherapeuten en artsen. De cursussen, masterclasses en symposia zijn bedoeld voor iedereen die reeds verworven beroepscompetenties wil (blijven) actualiseren naar de heersende wetenschappelijke en inhoudelijke state of the art, dan wel die verder wil verdiepen of verbreden.

Werkveld van een bekkenfysiotherapeut

Als bekkenfysiotherapeut kan je goed werken in verschillende settings zoals:

  • Fysiotherapiepraktijk (algemeen/meerdere specialisaties)
  • Bekkenfysiotherapiepraktijk (solo/multi)
  • Ziekenhuis (intern/poli/academisch)
  • Bekkenbodemcentrum
    Verpleeg-/verzorgingshuis
  • Zwangerschapscentra
    Opleidingsinstituut: docent in opleiding
  • Expert bij ontwikkeling van richtlijnen
  • Wetenschappelijk onderzoek (assistent-onderzoeker)

Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie en wordt, mits aanvullend verzekerd, vergoed door de zorgverzekeraar. In sommige gevallen wordt bekkenfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.

“Ik zit nu pas in het tweede jaar van de opleiding maar er zijn al meerdere praktijken en een bekkenbodemcentrum die me hebben gevraagd bij hen te komen werken. Ik ben nog niet eens afgestudeerd en nu al heb ik meerdere kansen op de arbeidsmarkt!”

Floor, tweedejaars student Master Bekkenfysiotherapie

Opbouw & praktische zaken

In het eerste jaar worden het evidence-based handelen en het klinisch redeneren diepgaand behandeld en toegepast op het diagnostisch proces aan de hand van casuïstiek. In het tweede jaar ligt de nadruk op de prognostiek en het therapeutisch proces. In het derde jaar staat het klinisch redeneren aan de hand van complexe casuïstiek centraal. Tevens is er een aantal themadagen opgenomen, zoals bekkenfysiotherapie bij kinderen en ouderen en een dag op het anatomisch laboratorium van de Vrije Universiteit in Brussel. Het implementatieproject en het wetenshcappelijk project worden eveneens in het derde jaar afgerond.

Studiedagen en studiebelasting

De opleiding is een deeltijdprogramma. De contactdagen zijn altijd op maandag en dinsdag van 9.00 tot 17.00 uur in Amersfoort. Door de samenwerking met andere SOMT HBO-Master opleidingen kan het voorkomen dat lessen op andere dagen dan maandag en dinsdag plaatsvinden.
Daarnaast volg je een aantal stagedagen. 

Voor het 3-jarige programma ligt de studiebelasting op 12 tot 16 uur per week, exclusief stage. De opleiding omvat in totaal 90 studiepunten (EC).

Details

  • Studiebelasting: 13-16u (per week)
  • Niveau: EKK 7
  • Accreditatie: NVAO en NVFB
  • KRF NL-registratie: Ja
  • Voertaal: Nederlands **
  • Start studie: september

Start september 2024 | 2-jarige opleiding, locatie Amersfoort

Trajecten

Reguliere masteropleiding in 3 jaar

Als algemeen fysiotherapeut met een bachelordiploma volg je bij SOMT University of Physiotherapy een reguliere driejarige masteropleiding. De driejarige masteropleiding Bekkenfysiotherapie start in september.

Reguliere masteropleiding in 2,5 jaar

Kun jij een hogere studielast aan? Dan kun je de volledige master Bekkenfysiotherapie ook in 2,5 jaar afronden. De totale studielast en kwaliteit is gelijk aan die van het driejarige programma. Door efficiënt, hybride onderwijs met veel persoonlijke begeleiding hebben we een ambitieus maar studeerbaar programma voor je ontwikkeld.

Je start gewoon op hetzelfde moment als het 3-jarige lesprogramma; per september. Wanneer je bent gestart met de opleiding maak je een afspraak met het opleidingshoofd om je ambitieuze leertraject te bespreken.

Versneld traject in 2 jaar

Meer informatie volgt.

Versneld traject in 2 jaar voor studenten uit België

peciaal voor studenten uit België bieden we in studiejaar 2023-2024 een goed studeerbaar traject van 2 jaar (60 ECTS) aan. Lees meer over de mogelijkheden voor studenten uit België.

Toelating

Toelating tot de Masteropleiding Bekkenfysiotherapie is mogelijk met een door de Nederlandse overheid erkend bachelordiploma fysiotherapie en BIG-registratie.
Het is wenselijk om werkzaam te zijn in de praktijk, omdat de casuïstiek die in de onderwijsbijeenkomsten wordt gebruikt een continue interactie heeft met de beroepspraktijk.

Inhoud van de opleiding

In de opleiding Bekkenfysiotherapie verwerf je de competenties voor het screenen, diagnosticeren, prognosticeren en behandelen van patiënten met bekken- en bekkenbodem gerelateerde klachten. Ook preventie is ee essentieel onderdeel van de opleiding. Tevens leer je te functioneren in een multidisciplinaire setting. Wetenschappelijke competenties en innovatieve competenties komen tot uiting respectievelijk in het wetenschappelijk project, waarin je deelneemt aan een onderzoekjslijn, en in een implemenetatieproject.

Lesmethode en toetsing

Alle opdrachten vertrekken vanuit een casus en zijn dus gericht op de dagelijkse praktijk van de Bekkenfysiotherapeut. De casus kan gaan over de klinische praktijk, maar ook over de professionele houding van de therapeut of het multidisciplinaire werken. Zo komen alle rollen van de bekkenfysiotherapeut aan bod, zoals beschreven in het beroepsprofiel vna de bekkenfysiotherapeut.

Studeren met het DUO Levenlanglerenkrediet

Wil je bij ons een opleiding volgen en bent je jonger dan 56 jaar? Als je geen recht (meer) hebt op reguliere studiefinanciering, kun je soms toch geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen.

Met het DUOLevenlanglerenkrediet kan iedereen zich blijven ontwikkelen. 

De hoogte van het levenlanglerenkrediet hangt af van de hoogte van het lesgeld of collegegeld. Ga voor meer informatie en aanvragen naar duo.nl/levenlanglerenkrediet.