ma-vr: 8:30 - 17:00

Kinderorthopedie voor fysiotherapeuten: onderste extremiteit

Duur

4 dagen

Data

8 en 15 oktober, 5 en 12 november

Ingangsniveau

Minimaal Algemeen Fysiotherapeut

Investering

€ 1.140

Doelgroep

Algemeen Fysiotherapeuten, (Master) Kinderfysiotherapeuten, (Master) Sportfysiotherapeuten

Duur 4 dagen van 09.00 - 17.00 uur

Data 11, 18, 25 november en 2 december 2025

Investering € 1140

Ingangsniveau Minimaal Algemeen FT

Deelnemers Algemeen Fysiotherapeuten (Master) Kinderfysiotherapeuten (Master) Sportfysiotherapeuten

Ben je een fysiotherapeut die affiniteit heeft of werkt met jeugdige patiënten in de leeftijd van 8-18 jaar, die klachten ervaren in het bewegend functioneren in relatie tot het musculoskeletale systeem? en wil je je kennis en vaardigheden uitbreiden op het gebied van kinderorthopedie? Dan is de 4-daagse scholing ‘kinderorthopedie voor fysiotherapeuten: onderste extremiteit’ iets voor jou!

Tijdens deze cursus nemen kinderorthopedische chirurgen van het Sint Maartenskliniek je mee in de skeletale groei & ontwikkeling, evenals de meest voorkomende pathologie van de onderste extremiteit op de jeugdige leeftijd. Aan de hand van herkenbare casuïstiek uit de dagelijkse praktijk krijg je vervolgens, onder leiding van een ervaren docent van SOMT, de kans om je als fysiotherapeut te bekwamen in het screenen, onderzoeken en het stellen van een beargumenteerde behandelindicatie bij jeugdigen die zich in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk presenteren met musculoskeletale klachten aan de onderste extremiteiten.

Voorop staat de doelstelling dat deelnemers na afloop in staat zijn om een beargumenteerde indicatie te stellen voor het uitvoeren van een behandeling bij deze jeugdigen. Veel aandacht zal daarom uitgaan naar het screenen, (differentiaal)diagnostiek en prognostiek.

Tijdens lesdag 4 zal er ruimte zijn voor het trainen van diagnostische en therapeutische vaardigheden die tijdens de eerste lesdagen zijn behandeld. Gezien de doelstelling van de cursus zal het trainen van therapeutische vaardigheden een ondergeschikte rol hebben binnen de cursus.

Deze scholingsactiviteit levert een bijdrage aan de rol als zorgverlener, samenwerkingspartner en reflectieve professional.

Korte inhoud

De lesdagen zijn onderverdeeld in de heup, knie en de enkel/voet en kenmerken zich grofweg door de volgende lesopbouw:

  • Anatomie en pathologie
  • Illness scripts van de meest voorkomende pathologie
  • Klinisch redeneren a.d.h.v. casuïstiek: screeningsproces, diagnostisch proces en ‘van prognose naar behandelindicatie’
  • Het oefenen van (casuïstiek gebonden) diagnostische vaardigheden

 

Het eerste deel van de lesdag zal in het teken staan van het aanbieden van voorwaardelijke achtergrondinformatie rondom de groei en ontwikkeling van het musculoskeletale systeem, (patho)anatomie en Illness scripts, welke noodzakelijk is voor het beantwoorden van zogenaamde ‘voorgrondvragen’. Dit zijn klinische onzekerheden binnen het screenings-, diagnostisch en prognostiek, die ontstaan door de jeugdige leeftijd (en/of andere complicerende factoren). Het tijdens het tweede deel bespreken van (eigen) casuïstiek binnen de werkgroepen zal hierbij het belangrijkste onderwijsmiddel zijn om dit doel te bereiken. Het kunnen beantwoorden van voorgrondvragen vereist namelijk vaak diepgaande achtergrondkennis. Helemaal wanneer beschikbare evidence tegenstrijdig of niet/ onvoldoende voorhanden is. Lesdag 4 zal geheel in het teken staan van het trainen van diagnostische en therapeutische vaardigheden die tijdens de eerste drie lesdagen zijn behandeld.

Werkvormen

  • Interactieve hoorcolleges
  • Werkgroep activiteiten
  • Practica

Eindniveau

Met deze cursus bekwamen algemeen fysiotherapeuten, kinderfysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten zich, op basis van evidence based klinisch redeneren, in het doorlopen van het screeningsproces, diagnostisch proces en het beargumenteerd vaststellen van een indicatie voor het fysiotherapeutisch behandelproces als beste optie voor het beïnvloeden van het gezondheidsprobleem van patiënten met musculoskeletale klachten aan de onderste extremiteiten die worden gecompliceerd door leeftijd (8-18 jaar) en andere van invloed zijnde factoren.

Zelfstudie / voorbereiding

Het bestuderen van relevante literatuur en uitvoeren van een aantal zelfstudie-opdrachten maken onderdeel uit van de voorbereiding op de lesdagen.

Docenten

Dr. Pepijn Bisseling

Pepijn is sinds 2018 werkzaam als orthopedisch chirurg in de Sint Maartenskliniek. Na de opleiding tot Orthopedisch Chirurg heeft hij een jaar een fellowship gevolgd in de Sint Maartens(Kinder)kliniek. In 2019 gedurende 2 maanden een observing fellowship kinderorthopedie en scoliose in het Bristol Royal Hospital for Children & Southmead Hospital (Engeland). Pepijn werkt jaarlijks op het gebied van kinderorthopedie aan ontwikkelingswerk in Ghana.

Dr. Harjanneke van Gelder

Harjanneke is sinds 2016 werkzaam in de Sint Maartenskliniek. Zij heeft de opleiding tot Orthopedisch chirurg gevolgd en fellowships voet/enkel en kinderorthopedie gedaan in het Royal Orthopaedic Hospital Birmingham, Nuffield Orthopaedic Centre Oxford en Birmingham Children’s Hospital Birmingham (Engeland).

Drs. Michiel Rood

Michiel is kinderfysiotherapeut en Manueel therapeut (Msc. VUB). Michiel is al ruim 15 jaar verbonden aan de SOMT als docent binnen de Master Manuele therapie en gastdocent binnen de Master Sportfysiotherapie en Orofaciale Fysiotherapie. Na vele jaren gewerkt te hebben als zorgverlener binnen o.a. het Merem Revalidatiecentrum en Eerstelijns praktijken, is Michiel sinds 2016 mede-praktijkeigenaar bij Fysiotherapie Soestdijk.

Cursusdata

Dinsdag 11 november 2025 van 09.00 – 17.00 uur
Dinsdag 18 november 2025 van 09.00 – 17.00 uur
Dinsdag 25 november 2025 van 09.00 – 17.00 uur
Dinsdag 2 december 2025 van 09.00 – 17.00 uur

Tijdbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 35 uur:

  • 4 contactdagen van 6 uur (totaal 24 uur)
  • Zelfstudie: 11 uur

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke scholing is geaccrediteerd (29 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister:

KRF NL (KNGF): Algemeen Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut en Sportfysiotherapeut
SKF (Keurmerk)

Handig om te weten

Aanwezigheidsplicht: wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de deelnemer alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben. 

Locatie: SOMT, Softwareweg 5, 3821 BN, Amersfoort

Lunch: onze nascholingen zijn inclusief lunch (verzorgd door een externe cateraar), tenzij anders is vermeld in bovenstaande tekst

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld. Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.

Heb je nog vragen over deze nascholing? Neem contact met ons op via onderstaand formulier:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam