Duur 09.00 - 17.00 uur
Data 12 juni 2025
Investering € 285
Ingangsniveau Manueeltherapeut, Algemene fysiotherapeut
Deelnemers Manueeltherapeuten, Fysiotherapeuten met interesse voor deze kennisdag
Samenvatting
Wij nodigen u van harte uit voor onze Kennisdag Manuele Therapie: Nekpijn Doorgrond – Diagnostiek, Behandeling en Risico’s.
Nekpijn vormt een significant en groeiend urgent gezondheidsprobleem met een hoge mate van complexiteit. Recente gegevens uit de Global Burden of Disease Study 2021, gepubliceerd in The Lancet Rheumatology (2024), tonen aan dat in 2020 wereldwijd maar liefst 203 miljoen mensen aan nekpijn leden. Ondanks een stabiele leeftijdsgestandaardiseerde prevalentie in de afgelopen drie decennia, wordt een toename van 32,5% in het aantal gevallen verwacht tot 2050, waarmee het een steeds grotere belasting op de volksgezondheid wordt.
Nekpijn kan leiden tot een aanzienlijke ziektelast en economische kosten en de oorzaken zijn multifactorieel. De diagnostiek en behandeling van deze heterogeen gezondheidsprobleem vormen een continue uitdaging.
Deze kennisdag is zeer relevant voor manueel therapeuten en zal dieper ingaan op essentiële aspecten binnen de nekpijnproblematiek. Zo zal de aandacht gevestigd worden op de fysio-manueeltherapeutische diagnostiek van nekpijn, waarbij de validiteit van onderzoek bij aspecifieke nekpijn zal worden besproken. Daarnaast zal er uitgebreid aandacht zijn voor de diagnostiek en behandeling bij patiënten met het cervicaal radiculair syndroom. Ook de rol van neuro-immunologische mechanismen in nekpijn en de effecten van musculoskeletale fysiotherapie hierop worden verkend. Vervolgens zal een minder bekende, maar klinisch relevante associatie worden besproken: tinnitus bij patiënten met nekpijn, een vaak onopgemerkte, maar potentieel behandelbare klacht.
Verder worden prognostische modellen voor chronische nekpijn in de eerstelijnszorg gepresenteerd, waarmee therapeuten beter kunnen inschatten welke patiënten een verhoogd risico lopen op persisterende klachten. Ten slotte worden de risico’s bij de behandeling van nekpijn kritisch geanalyseerd, met aandacht voor adverse events na manuele therapie van de cervicale wervelkolom en de vraag of deze ernstig of mild van aard zijn. Ook het risico op vasculaire complicaties na cervicale manipulatie komt aan bod, ondersteund door actuele inzichten uit klinisch-epidemiologisch onderzoek.
Het is belangrijk voor manueel therapeuten om hun kennis over de diagnostiek, behandeling en risico’s van nekpijn te verdiepen. Deze kennisdag biedt u de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktische handvatten om uw klinische redeneren en handelen te optimaliseren, waarmee u een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het verminderen van de significante ziektelast die met nekpijn gepaard gaat. Mis deze unieke kans niet om uw expertise te vergroten in dit complexe en urgente domein.
Doelstellingen
Kennisoverdracht, Netwerken, Reflectie op Praktijk, Bewustwording van Nieuwe Ontwikkelingen,
Bevordering van Evidence-Based Practice, Bevordering van Discussie
Competentiegebieden
Fysio-/manueeltherapeutisch handelen, Kennis delen en wetenschap beoefenen, Professioneel handelen.
Werkvormen
Interactieve Lezingen
Eindniveau
Het eindniveau van deze interactieve kennisdag is dat deelnemers verdiepte kennis hebben over de diagnostiek, behandeling en risico’s van nekpijn, hun praktijk kritisch kunnen reflecteren op basis van recente inzichten, bewust zijn van nieuwe ontwikkelingen en gestimuleerd worden tot evidence-based handelen en actieve discussie.
Sprekers en dagvoorzitter
Onder voorbehoud hebben de volgende sprekers hun toezegging gegeven om te komen spreken op de Kennisdag
Dr. François Maissan
Lezing: Non-specific neck pain: to match or not to match? de fysiotherapeutische validiteit van fysiotherapeutisch onderzoek bij proefpersonen met aspecifieke nekpijn
Dr. Erik Thoomes
Lezing: Diagnostiek en management bij patiënten met een cervicaal radiculair syndroom
Drs. Ivo Lutke Schipholt
Lezing: Exploring neuroimmunological mechanisms in neck pain and the effects of musculoskeletal physiotherapy
Dr. Annemarie van der Wal
Lezing: Tinnitus: Unknown and hence undetected in patients with neck pain
Dr. Martine Verwoerd
Lezing: Prognostic Modeling for Chronic Neck Pain in Primary Care
Drs. Renske Peters
Lezing: Adverse events after cervical spine manual therapy: Serious or non-serious?
Drs. Rogier de Best
Lezing: Het risico op vasculaire complicaties na een cervicale manipulatie onder de loep
Dagvoorzitter:
Drs. Patrick Koekenbier, Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Klinisch Epidemioloog
Hoofd Opleiding Manuele Therapie SOMT University of Physiotherapy, Amersfoort
Docent-onderzoek Opleiding Fysiotherapie, HvA, Amsterdam
Scholingsdatum
Donderdag 12 juni 2025
Tijdsbesteding
De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 6 uur:
– 1 contactdag(en) a 6 uur
Accreditatie
Deze vakinhoudelijke kennisdag is in aanvraag bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister:
KRF NL (KNGF): Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut
SKF (Keurmerk)
Aanwezigheidsplicht: wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de deelnemer alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.
Locatie: SOMT, Softwareweg 5, 3821 BN, Amersfoort
Lunch: onze nascholingen zijn inclusief lunch (verzorgd door een externe cateraar), tenzij anders is vermeld in bovenstaande teskt
N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld. Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
"De docenten denken mee, ik heb het gevoel dat ik altijd kan aankloppen indien nodig"
Masterstudent bekkenfysiotherapie
"Ik heb gekozen voor de master sportfysiotherapie omdat ik mij verder wilde ontwikkelen in het vak"
Masterstudent sportfysiotherapie
"Het holistisch behandelen van de verschillende bekkenfysiotherapeutische vind ik het allermooiste aan het vak"
Masterstudent bekkenfysiotherapie
"SOMT is gericht op het vak fysiotherapie. Hierdoor is er focus op ontwikkelingen binnen het vak en is er persoonlijke aandacht"
Masterstudent sportfysiotherapie