No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

Shopping cart

De hardloopanalyse in de fysiotherapiepraktijk; van analyse tot behandelindicatie

Duur 2 dagen

Data 8 en 15 april 2025

Investering € 570

Ingangsniveau Algemeen Fysiotherapeut

Deelnemers Algemeen Fysiotherapeut, (Master) Sportfysiotherapeut

Samenvatting

Hardlopen wint steeds meer aan populariteit, waardoor de fysiotherapeut steeds vaker geblesseerde hardlopers in de praktijk ziet. Hardlopen is een complexe motorische vaardigheid, waarbij het lichaam op zowel gewrichtsniveau als op het gebied van kracht en intra- en intermusculaire coördinatie aanzienlijk wordt belast. Daarnaast spelen verschillende reflexmechanismen een rol. Het is essentieel dat al deze aspecten op de juiste wijze en met de juiste timing op elkaar worden afgestemd om zodoende efficiënt te kunnen lopen. Een gebrekkige of inefficiënte looptechniek kan één van de oorzaken zijn van het ontstaan of het in stand houden van blessures. Het is daarom zinvol om de looptechniek kritisch te analyseren en indien nodig aan te passen, zodat het lopen zo min mogelijk energie kost en blessures voorkomen kunnen worden.

Voor fysiotherapeuten is verdieping in deze materie essentieel om (geblesseerde) hardlopers beter te kunnen helpen. Deze cursus geeft inzicht in het observeren, vastleggen en analyseren van de hardloopbeweging.

Wat deze scholing uniek maakt, is dat we de deelnemers een exclusieve kijk geven in het gebruik van geavanceerde videoanalysetechnieken om de loopbewegingen van hardlopers te observeren, vast te leggen en te analyseren. Bovendien zullen deelnemers ontdekken dat dezelfde geavanceerde hardloopanalyse ook mogelijk is met toegankelijke apps! Hierdoor kunnen deelnemers hun vaardigheden naar een hoger niveau tillen en de hardloopanalyse uitvoeren met de tools die ze al in hun broekzak hebben zitten. Tijdens de scholing zal daarom veel geoefend worden met het uitvoeren van videoanalyses middels geavanceerde videoanalysetechnieken EN toegankelijke videoanalyse applicaties, alles binnen de context van relevante casuïstiek.

Belangrijke onderdelen van deze cursus zijn onder andere: de ‘state of art’ van hardloopblessures, de biomechanica van hardlopen, het identificeren van risico- en prognostische factoren en hoe deze kennis wordt vertaald naar het kunnen uitvoeren van een gedegen hardloopanalyse. Met deze informatie is de fysiotherapeut in staat om beïnvloedbare behandelindicatoren te herkennen, zowel voor de geblesseerde recreatieve of wedstrijdlopers als voor hardlopers die streven naar meer snelheid en/of efficiëntie.

De cursus biedt verdieping en vernieuwing voor de algemeen fysiotherapeut. Voor de sportfysiotherapeut is het verdiepend en/of het onderhouden van fysiotherapeutische kennis en vaardigheden (afhankelijk van je klinische ervaring met hardloopanalyses).

Korte inhoud

Tijdens de cursus zal gewerkt worden aan de competenties:

  • De biomechanische analyse van de hardloper.
  • De epidemiologie en de etiologie van hardloopblessures.
  • Prognostische factoren van de meest voorkomende hardloopblessures en welke zijn (fysiotherapeutisch) beïnvloedbaar?
  • Welke factoren/parameters beïnvloeden loopefficiëntie en welke prognostische biomechanische factoren spelen een rol bij bekende hardloopblessures?
  • Video analyse demonstraties en zelf uitvoeren in groepjes a.d.h.v. relevante casuïstiek.
  • Fysiotherapeutisch klinisch redeneerproces aan de hand van casuïstiek.

Werkvormen

  • Interactief college
  • Werkgroep
  • Practicum
  • Zelfstudie

Eindniveau

Na afloop van de scholing zijn deelnemers:

  • In staat om de biomechanische beweging van hardlopen te benoemen.
  • Op de hoogte van de meest voorkomende hardloopgerelateerde overbelastingsblessures en hebben ze kennis van de epidemiologie van loopblessures.
  • In staat om verschillende hardloopparameters als stapfrequentie, forward lean e.a. te benoemen, te interpreteren en op te sporen aan de hand van videoanalyse.
  • In staat om het belang van een goede looptechniek in te zien teneinde blessures te vermijden en kunnen aan de hand hiervan blessure mechanismen begrijpen en therapeutisch begeleiden.
  • In staat om de looptechniek van een sporter of ander individu te remediëren om zo therapeutisch handelen te optimaliseren, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde kennis over beïnvloedbare behandelindicatoren van de (revaliderende) atleet.
  • In staat om met de verkregen informatie uit een hardloopanalyse te komen tot een fysiotherapeutisch behandelindicatie.

Zelfstudie / voorbereiding

Maak een video van ongeveer 10 seconden lang van een hardloper (wel of niet geblesseerd). Schrijf in het kort een aantal punten op die je opvallen; gericht op looptechniek/efficiëntie en/of blessurerisico. Neem de video mee naar de 1e lesdag.

Docenten

Vincent Böhm is hardloop en fietspositie analist bij Sportgeneeskunde Midden-Nederland (SMA), MSc. Sportfysiotherapeut en triatleet.

Cursusdata

  • Dinsdag 8 april 2025 van 09.00 – 17.00 uur
  • Dinsdag 15 april 2025 van 09.00 – 17.00 uur

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt 15 uur:

  • 2 contactdag(en) à 6 uur
    Zelfstudie: 3 uur

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 100%. Om in aanmerking te komen voor de accreditatiepunten en het deelname certificaat dient de cursist alle dagen aanwezig te zijn en een eventuele verwerkingsopdracht voldoende afgerond te hebben.

Accreditatie

Deze vakinhoudelijke cursus is geaccrediteerd (13 punten) bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor het kwaliteitsregister:

  • KRF NL (KNGF): Algemeen Fysiotherapeut en Sportfysiotherapeut
    SKF (Keurmerk)

Lunch

De lunch is bij deze cursus inbegrepen en zal via een externe cateraar verzorgd worden.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.